Jedno z nejstarších vín pochází z Kypru. Jak chutná?

29.10.2012 09:56
Ostrov Kypr se stálým slunečným klimatem bývá často označován za kolébku vína. To dokazují i nejstarší dochované záznamy z dob antiky o víně Nama, které jsou přibližně 4000 let staré. Ve středověku se pak proslavilo pod názvem Commandaria, a jde tedy o historicky nejstarší víno s původní recepturou.

Vinaři nabízejí specialitu - burčák z višní, takzvaný višňák.

 

Originální přírodně sladké víno se vyrábí z přezrálých a následně sušených hroznů původních kyperských odrůd Xynisteri (Cipro Bianco – bílá) a Mavro (Cipro Nero – modrá). Po fermentaci ještě zraje několik let v dubových sudech.

Jak chutnala someliérovi LN Radimu Bobkovi Commandaria St. John Keo (cena na našem trhu 369 Kč): "Víno vykazuje rubínovou barvu s jantarovými odlesky, při přivonění cítíme směs sušeného ovoce, fíky, datle i rozinky, chuť je přepychově medová, s podtóny kávy až čokolády.

Mimochodem, tento typ vína se jako jediný k čokoládě hodí, doporučuji vyzkoušet například s čokoládou s ořechy či mandlemi s vysokým podílem kakaa. V gastronomii se nejčastěji podává jako aperitiv či digestiv."

Mobilní lidovky.cz

https://m.lidovky.cz/dobra-chut/clanek.A121029_092552_dobra-chut_glu.iln