Jídlo a pití
Jídlo na Kypru je lehké, typicky přímořské a velmi chutné. Součástí pokrmu je vždy zelenina, kterou dostanete ve formě salátu ke každému jídlu. V některých restauracích podávají k hlavnímu jídlu hranolky, bramborovou kaši nebo pouze tradiční chléb pita.
Maso – základem masité stravy Kypřanů je jehněčí, případně skopové, které je upraveno do mnoha nejrůznějších pokrmů. Nejznámějším je kebab, ale oblíbenou pochoutkou je rovněž kleftiko (jehněčí pečené v alobalu v uzavřené peci spolu s brambory) nebo iskender (kousky jehněčího masa pečené v troubě s chlebem a tomatovou omáčkou).
Kromě jehněčího nabízí místní restaurace i hovězí a kuřecí maso. Z hovězího i kuřecího masa jsou na Kypru i párky nebo jiné uzeniny. Vepřové však nehledejte, islám vepřové maso zapovídá a v žádném obchodě jej tak nenajdete. Je sice možné, že v některých restauracích Vám nabídnou vepřové kotletky (pork chops), ale místní kuchaři s jeho úpravou nemají moc zkušeností.
Rozhodně si však na Kypru nenechte ujít meze, typický kyperský předkrm. Meze jsou představovány řadou drobných mističek s nejrůznějšími pokrmy, teplými i studenými, o které se dělíte s přáteli podle toho, co komu chutná. Mezi nejčastější meze patří olivy, kuskus, jogurt, hummus, sýr haloumi a další variace a kombinace, které jsou pokaždé jedinečné.
Ryby – jelikož j Kypr ostrovním státem, patří mezi standardní pokrmy rovněž ryby a mořské plody. Ryby jsou na Kypru čerstvé, připravované většinou na grilu. Mezi oblíbené kyperské speciality patří mořský okoun (sea bass) nebo pražma (sea bream) případně vynikající ryba čipura, který je typicky kyperskou rybou.
Základem pitného režimu na Kypru je voda. Voda z vodovodu na Kypru není pitná, a proto je ve všech restauracích voda balená. Dalším osvěžujícím nápojem je turecké pivo Efes, které nabízí ve všech restauracích a barech. Pokud máte radši tvrdší nápoje, nabízí Kypr řadu varian oblíbeného středomořského nápoje ouzo, které se pije ředěné s vodou.
Osvěžujícím nápojem je rovněž turecký čaj, ovocný a sladký. Jídlo je naopak zvykem zakončit silnou tureckou kávou, a dle zvyku rovněž pořádně sladkou.